keskiviikko 6. helmikuuta 2008

Mikä motivoi?

Tämän päivän Taloussanomissa on jälleen juttu yritysliikunnasta. Jutussa kerrotaan että työnantajan on hankala potkia passiivisia työntekijöitä liikkeelle.

Kuten jutussa mainitaan, työnantajan tarjoamat liikuntapalvelut keskittyvät pääsääntöisesti aktiivisiin työntekijöihin, jotka liikkuisivat ilman tukeakin. Voit osallistua myös keskusteluun aiheesta.

Olen täysin samaa mieltä. Kohtaamme tuon saman ongelman pääsääntöisesti jokaisen yrityksen kanssa. Jutussa kerrotaan, että "Työpaikkaliikuntabarometrin mukaan yritykset ovat tuplanneet liikuntarahoitusta viiden viime vuoden aikana. Liikuntaan osallistuneiden määrä on kuitenkin pysynyt ennallaan." Esimerkiksi Liikuntasetelien lisääntynyt myynti antaa virheellisen kuvan, jossa työnantajat tukisivat entistä enemmän työntekijöidensä liikuntaa, eli aktiivisten työntekijöiden määrä olisi kasvussa. Todellisuudessa hukkaan heitetyn tuen määrä on kasvanut olennaisesti, kuten tovi sitten spekuloin.

CMS Klubit ovat pohtineet tuota ongelmaa jo pitkään. Terveempi Yritys -projektissa otetaan huomioon koko henkilöstö. Olemme huomioineet Terveempi Yritys -konseptissa myös ne työntekijät, joita ei saa aktivoitumaan edes aseella uhaten. Koko henkilöstö on jaettu "luokkiin", joiden pohjalta heitä pyritään aktivoimaan juuri heille sopivin työkaluin. Ei se tarkoita sitä, että heti pitää laittaa lenkkarin nauhat kireälle. Edetään sopivin askelin kohti aktiivisempaa työyhteisöä.

Artikkelissa kerrotaan, että "Yritysjohto seuraa liikuntainvestointien tehoa työtarkastuksin ja kuntotestein. Muut mittauskeinot, kuten vuosisuunnitelmat ja mitattavat tavoitteet, loistavat poissaolollaan." Valtaosalla yrityksistä ei ole mitään tietoa, kuka tukea käyttää ja kuinka paljon, saati mikä sen vaikutus on sairauspoissaoloihin. Terveempi Yritys -konseptissa suunnittelu ja raportointi on olennainen osa koko pakettia. Jos projekti tehdään työterveyshuollon kanssa yhteistyössä, voidaan raportissa huomioida myös sairauspoissaolojen kehitys.

Oikein hoidettuna työntekijöiden kuntoilun ja terveyden tukeminen on yksi yritysten parhaimmista investoinneista. Pekkaniska on tämän alueen edellä kävijä, ollut jo pitkään. Maikkarin Keventäjät uutisoi, että me kaikki olemme kohta ylipainoisia. Rasva on varmasti seuraava tupakka. Transrasvojen käyttöä ollaan kieltämässä Tanskan mallin mukaan.

Jottai muutaki ehkä tarttis tehrä...

Mikä Sinua motivoi kuntoilemaan ja huolehtimaan terveydestä?


BTW, jos Terveempi Yritys -konsepti kiinnostaa Sinun yritystäsi, ota yhteyttä yritys@mmkuntotalo.com tai 050 590 1425 / Riku Saarela.

Ei kommentteja: